ActivitatsActualitat

Tanquem les VI Jornades de Reus Refugi sobre Migracions i Drets Humans

By 23rd novembre 2023 No Comments

Les VI Jornades de Reus Refugi sobre Migracions i Drets Humans ens van aplegar enguany en dos dies, el 17 i el 18 de novembre, en dos espais diferents, el Casal de les Dones i el Centre Cívic Mas Abelló, al voltant de diversos temes.

 

L’acte al Casal de les Dones va consistir en la projecció de la pel·lícula “La dona il·legal” de Ramon Térmens, a la qual va seguir un col·loqui amb el director. Tant la projecció com la xerrada amb el director van resultar molt enriquidors, ja que mostren un ampli espectre de la problemàtica amb què es troben les persones migrants al nostre país. Tal com ens va confessar el Ramon Térmens, ha construït la pel·lícula a partir de les emocions, amb la voluntat d’arribar a un públic molt ampli, cosa que sens dubte ha aconseguit en els ja diversos anys que porta de singladura. En el nostre cas, vam poder omplir la sala i mantenir amb ell un diàleg molt interessant.

Dissabte dia 18 ens vam traslladar al Centre Cívic Mas Abelló, per seguir una llarga jornada que, en acabat de la recepció i el cafè per donar la benvinguda als assistents, va començar a les 10 del matí amb  la conferència compartida entre Montserrat Arbós, periodista, i Fawaz Almanassra, activista palestí, sobre el conflicte entre Palestina i Israel. Va resultar una combinació entre l’aportació d’un testimoni pràcticament en primera persona, com és el de Fawaz Almanassra, nascut i crescut a Gaza, i el coneixement profund i meditat de la realitat sociopolítica de la zona que va aportar la Montserrat Arbós, i va haver-hi un torn d’intervencions del públic com a conclusió.

Acte seguit va tenir lloc la presentació del llibre de l’Òmnia l’Bakkali, jurista i escriptora, “Un far a tres minuts de casa”, que va anar a càrrec d’ella mateixa i del periodista Aladdine Azzouzi. En realitat, va ser un diàleg entre els dos joves representants d’una segona generació de migrants, al voltant de les situacions que reflecteix el llibre. L’Òmnia ja va venir com a ponent l’any passat en un debat sobre els problemes amb què s’enfronta aquesta generació a casa nostra. Aquest diàleg va anar seguit també d’intervencions i interpel·lacions dels assistents.

 

 

 

Després de la pausa del dinar, la sessió programada de micròfon obert anava centrada en la temàtica de l’empadronament. Va iniciar-lo la companya Charo Romano exposant el marc legal en què es mou el padró i els principals obstacles amb què es troben els migrants a l’hora de sol·licitar-lo a la nostra ciutat. Durant la sessió va haver-hi intervencions de tota mena que van exposar, des de l’incís en els problemes a l’articulació de propostes i exposició de bones pràctiques per contrarestar l’aplicació negligent que des de serveis municipals com els de Reus s’està fent del dret a l’empadronament, un dret que en el mateix títol de les Jornades qualificàvem de fonamental.

 

Va venir a continuació la part més lúdica, amb la inauguració de l’esposició dels dibuixos que han fet els infants de l’escola Dr. Alberich i Casas i el del nostre grup de reforç escolar sobre la idea de “Refugi”, que va dur ja a la cloenda de les Jornades amb una actuació musical a càrrec d’Anhel i Marc, i que també va comptar amb l’aportació de la festa dels grups de senegalesos acabats d’arribar a la ciutat i que van ser testimoni d’excepció de totes les Jornades.