Des dels inicis…

L’1 de Juny del 2016 neix Reus Refugi com a plataforma ciutadana amb l’objectiu de crear consciència social i participar activament en la resolució de la crisi migratòria a Europa afavorint l’acollida de persones refugiades a la ciutat de Reus. D’aleshores ençà, organitzem o participem en nombrosos actes en favor d’elles, així com acudim a programes de ràdio, televisió o mitjans de premsa per tal de realitzar la tasca de divulgació i conscienciació.

Activitats 2016 - 2018

19/06/2016 Organització d’un mercat solidari a la plaça de la Llibertat de Reus, amb xerrades (Arcadi Oliveres, entre d’altres) i actuacions musicals (Rereguarda). La recaptació es destina a l’ONG Stop Mare Mortum.

20/06/2016 Difusió del Dia Mundial de les Persones Refugiades.
Setembre de 2016: col·laboració amb la recollida de sabates d’hivern que organitzen un grup de voluntàries per a les refugiades de Calais (França)

21/09/2016 Participació al Dia Mundial de la Pau, a la plaça del Mercadal de Reus, en col·laboració amb Vivim la Pau i l’Ajuntament de Reus.

10/10/2016 Col·laboració, juntament amb la CGT, amb Eko Project en una xerrada informativa sobre el seu projecte, al Casal Despertaferro de Reus.

16/12/2016 Presentació del llibre “EL viatge de Samira”, d’Helena Portell, conte il·lustrat que destina els seus beneficis a les persones refugiades.

3/01/2017 Acció al carrer (Raval de Santa Anna) per conscienciar sobre la situació deles persones refugiades. Performance “Armilles solidàries”, amb la participació de FitoLuri, Gerard Marsal i Safareig poètic.

15/02/2017 Organització d’una concentració a la plaça del Mercadal de Reus perexigir l’obertura de les fronteres.

18/02/2017 Participació a la manifestació a Barcelona “Volem acollir”.

9/03/2017 Organització d’una xerrada a càrrec de Sara Montesinos sobre els procediments d’acollida de refugiades, al Casal de la Dona de Reus.

8/04/2017 Organització d’un Vermut Solidari a Cal Massó de Reus, amb la participació de diverses persones que expliquen la situació de les refugiades i l’actuació de Terra Ferma, Fito Luri, Safareig Poètic i Vinyartístics.

8/06/2017 Presentació davant el Ple de l’Ajuntament de Reus d’una pregunta sobre la voluntat d’acollir persones refugiades per part del consistori, amb proposta de creació d’una taula d’urgència per treballar per la creació d’estructures que ho permetin.

10/06/2017 col·laboració amb Comerç Solidari en la recaptació de fons a favor de l’ONG Proactiva Open Arms

14/07/2017 Col·laboració amb Mandrília Associació en l’organització de la jornada Reus 1937, acció en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana, mitjançant una exposició que compara la situació de l’èxode republicà amb l’actual migració de persones refugiades de diferents parts del planeta.

4/01/2018 Acció al carrer (Raval de Santa Anna) per conscienciar sobre la situació de les persones refugiades. Performance “Maletes perdudes”, amb l’escenificació d'”Elviatge”, dirigida per Marta López, i “El joc de l’oca”, per Marta Llorens sobre text de Carme Andrade, i l’actuació musical de Fito Luri, Un cor per acollir, Graciela Pereda i Alba Solé, i Albert Recasens, i una xerrada a càrrec de Carme Garcia.

20/06/2018 Presentació del llibre “50 poetes de la terra”, poemari col·lectiu, els beneficis del qual es destinen a Proactiva Open Arms. Recital de diversos autors i actuació musical de Marta Forment.

16/07/2018 Participació a la jornada “Parlem de persones refugiades” organitzada per Construïm República! a la plaça de la Patacada de Reus.

Agost de 2018: Arribada progressiva de les 50 primeres persones refugiades a Reus.

Participació activa en l’acollida de les persones refugiades acollides al centre obert per la CCAR a la ciutat de Reus. Canalitzem les tasques de les persones voluntàries. Durant tot el mes els hi impartim classes de castellà mentres no comença el curs escolar.

Activitats 2018 - Actualitat

19/09/2018 Assemblea en la qual Reus Refugi es constitueix formalment com una associació.

28/09/2018 Dos membres de Reus Refugi expliquen la seva experiència de voluntarisa l’illa de Lesbos en una xerrada organitzada per Light Without Borders als jardins dela Casa Rull de Reus.

5/10/2018 Les nostres usuaries, juntament amb nosaltres, participen en la #pintadadepilones al carrer Martí Napolità amb les demés associacions de la ciutat.

8/10/2018 Iniciem una campanya de recollida de roba d’hivern per a persones refugiades que viuen a Reus

12/10/2018 No fem festa! Ens organitzem per processar la roba de la campanya. Tot un èxit! Gràcies Reus i Baix Camp en general per participar tant activament! La resta del més la dediquem a organitzar les primeres jornades Reus Refugi i elaborem comissions per organitzar-nos millor nosaltres mateixes.

17/11/2018 Primera Jornada de Reus Refugi: ‘Migracions i Drets Humans’. Durant tot el dia, al Casal Xiquets de Reus, organitzem xerrades, actuacions i un dinar popular. Comptem amb la presència i participació de les usuaries! Gràcies per la assistència a tothom!

5/12/2018 Durant el dia del voluntariat munten un stand interactiu de divulgació sobre causes, conseqüències de les crisis migratòries arreu del món.

19/12/2018 En 3 mesos que portem constituïdes com associació, ja ens donen el primer premi 😛 Som unes de les 10 Imprescindibles 2018!! Un reconeixement que organitza el Canal Reus Televisió a diverses entitats de la ciutat que treballen en àmbits com el social, cultural, esportiu…

4/01/2019 Tal i com vàrem fer l’any passat amb ‘Maletes perdudes’, a principis de cada any, organitzem un espectacle/performance al centre de la ciutat. Enguany se’ns va acudir ‘Murs’. Bàsicament vam plantar una frontera informativa enmig de la plaça Prim de Reus; a que no ‘mola’ que no et deixin passar? Algunes ens van ‘deixar entendre’ que no, gens.

7/01/2019 Hem organitzat activitats durant el Nadal a les usuaries de CCAR, ara ja coneixen el que és cagar el tió i la importància què hi donem al Nadal a la nostra terra, dates de unió! Per un rey mag i patges reals negres de veritat!

26/01/2019 Com una de les nominades acudim a la Gala de les Imprescindibles 2018 al Teatre Fortuny de Reus, val a dir, que sortim decebudes pels tocs masclistes i racistes en alguns moments de la gala, comunicat de denúncia juntament amb Hora Violeta i la secció de dones de la ANC.

16/03/2019: Organització amb altres associacions de la ciutat una concentració contra el racisme, de rebuig contra l’atemptat xenòfob ocorregut a Nova Zelanda contra persones assistents a un acte a una mesquita.

 9/04/2019: Presentació del nostre projecte premiat al Sopar solidari del Pont de Solidaritat de la parròquia de Sant Bernat Calbó.

16/04/2019: Ens adherim al manifest Unitat contra el Feixisme i el Racisme de Reus.

25/05/2019: Participació a la festa de presnetació del projecte fotogràfic “Looking for smiles” . Els beneficis de l’acte ens són cedit.

16/06/2019: Caminada solidària fins a Almoster organitzada amb l’Agrupament d’escoltes La Mulassa.

28/09/2019: Primera acció de pintada de persianes “Murals que obren portes” amb Comerç Solidari i els artistes Murals de Tarragona. A la cooperativa el Brot, i vermut amenitzat a Cal Massó.

25/09/2019: El Ball de Diables ens proporciona una carretillada d’honor a les festes de la Misericòrdia.

10/11/2019: Segona pintada de “Murals que obren portes” a Le Bistrot i Colmado Baró.

15-16/11/2019: II Jornades de Migracions i Drets Humans al local dels Xiquets de Reus, amb dinar a la taverna del Casal Despertaferro.

Transparència

Reus Refugi es finança amb les aportacions dels seus socis i sòcies, amb la venda de samarretes, banderes i xapes a les activitats que realitzem i amb les donacions voluntàries desinteressades.

Des del 2020 ha rebut també subvencions de la Regidoria de Participació i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus per al seu projecte d’impuls del suport a les persones sol·licitants de protecció internacional a la ciutat. També ha rebut subvencions per a programes i projectes concrets d’institucions privades, com per exemple la Fundació Privada Reddis o el Pont Solidaritat, i va rebre també el premi del Memorial per a la Pau Josep i Liesel Vidal l’any 2021.

 

Ens organitzem en comissions i totes les decisions es prenen de forma assembleària. N’organitzem almenys una cada mes per debatre propostes, accions i activitats  i posar en comú el treball efectuat per cada comissió.

L’assemblea general ordinària de febrer de 2023 ha aprovat un Reglament de règim intern de l’Associació per adequar al marc dels seus estatuts el funcionament que s’havia anat desenvolupant en diferents acords, i que tal com defineix el seu preàmbul s’ha vingut regint pel principi d’autogestió assembleària i d’horitzontalitat en la presa de decisions, com també en la representació externa de la seva activitat.

Totes les persones associades i membres actius poden sol·licitar l’accés als documents dels Estatuts i del Reglament del règim intern, adreçant-se a info@reusrefugi.cat.

Memòria de les nostres activitats de l’any 2020.

Memòria de les nostres activitats de l’any 2021

Memòria de les nostres activitats de l’any 2022

Memòria de les nostres activitats de l’any 2023