ActivitatsActualitat

Acaben amb gran èxit les V Jornades de Migracions i Drets Humans

By 27th novembre 2022 No Comments

Amb una jornada plena d’activitats, combinant conferències , taules rodones i accions festives, a les magnífiques instal·lacions del Centre Cívic Mas Abelló, van concloure les Jornades sobre Migracions i Drets Humans en la seva cinquena edició. La jornada va ser un èxit de participació, tant de persones membres de l’Associació com d’altres més o menys afins, o d’altres que van venir atretes per una programació àmplia i variada que intentava tocar aspectes d’interès per a les persones migrades i les que els presten atenció, i afegir-hi bona música i moments de convivència i celebració. Aquesta jornada també comptava amb el suport del projecte Comunalitat Sud en el qual estem integrats com a associació, i això motivava en bona part triar un centre cívic d’aquella zona de la ciutat, cosa que ens va fer especial il·lusió i que no va semblar, ans al contrari, frenar l’assistència de públic. Només vam trobar a faltar la presència dels mitjans de comunicació i de la representació institucional, que no van respondre a la nostra convocatòria.

Vam començar precisament la jornada, conduïda per l’Aleida López, agraint la col·laboració de la direcció i personal  del Centre Cívic Mas Abelló, i a les persones que van col·laborar en la bona marxa de la Jornada desinteressadament: Forn Sistaré donant-nos les seves exquisides coques per a l’esmorzar, Coaliment donant-nos la beguda per al dinar, i tantes persones que hi han posat el coll perquè tot sortís sobre rodes. També va fer un recordatori a la situació injusta de deportació del company activista Mohamed Badaoui, deportat pel govern espanyol recentment, i del qual exigim, al costat de moltes entitats i institucions, la seva immediata repatriació.

A continuació va començar la primera ponència, conduïda pel Ricard Aragonès, i a càrrec de l’advocat Darío Cerisole, del Cercle de Migracions, que va centrar-se en el tema de la regularització de migrants a través de l’Economia Social i Solidària, si bé també va fer un recorregut ampli des d’un punt de vista alhora jurídic i crític -des del que ell va anomenar “estrangeria de batalla”- sobre els procediments de regularització de les persones migrants en situació irregular.

Després de la pausa del cafè, l’Aleida mateixa va introduir i conduir una taula rodona amb joves representants de la generació filla d’immigrants: l’Omnia l’Bakkali, jurista d’origen marroquí, i els germans Salma i Tarek Dabbagh, psicòloga i també jurista respectivament, d’origen sirià. La taula va compartir les seves experiències, des de la infantesa a l’actualitat, com a persones que es mouen entre dues cultures, la d’origens familiars i la catalana en què han crescut.

Acte seguit es va celebrar el dinar col·lectiu, amb el servei de la Cooperativa Abarka, i el cafè amenitzat amb la música del Xavier Marcos, que va interpretar cançons d’arreu dels Països Catalans.

En acabat, la tercera i darrera taula rodona es centrava de nou en l’anàlisi de les vies de regularització i d’arrelament legals, des d’una perspectiva crítica. Eduard López va excusar la presència de la ponent Basha Changuerra, per malaltia, i va presentar el jusrista colombià assentat a la nostra ciutat Juan Carlos Ortiz. Eduard va exposar en què consisteix la ILP sobre Regularització engegada per aconseguir que el Parlament espanyol aprovi una norma que obligui al govern a fer un procés de regularització massiu, i va donar pas al Juan Carlos perquè exposés el seu propi cas de migrant demandant d’asil que no ha pogut assolir amb èxit dos processos de sol·licitud d’arrelament, i la seva experiència com assessor en aquets àmbit i impulsor d’un projecte de suport col·lectiu anomenat “Migrantes con propósito”.

Finalment, la cloenda musical a càrrec del grup de  folklore colombià “La Sabrosa” va posar l’esplèndid toc festiu final, on vam poder aprendre i gaudir molt d’aquesta música, gràcies als bons oficis de la Diana i els seus companys.