Activitats

IV Jornades sobre Migracions i Drets Humans

By 26th desembre 2021 No Comments

Les Jornades sobre Migracions i Drets Humans que organitzem des del 2018, han arribat enguany a la seva quarta edició. Es van desenvolupar al llarg de la setmana del 22 al 27 de novembre, en un nou format que incloïa activitats diverses i espais descentralitzats. Es tractava de trobar noves connexions i formes d’expressió que combinin sensibilitats i cultures diverses, fidels a la nostra idea central i objectiu bàsic que ens presideix des que vam néixer com a plataforma ciutadana ara fa més de cinc anys: la sensibilització sobre la necessitat de respectar i acollir les diferències i les procedències de tots els éssers humans que, per sobre d’aquestes, han de veure respectats i garantits els seus drets fonamentals.

 

La COVID, tanmateix, va ser un convidat no desitjat que va obligar a suspendre la primera activitat, el taller de presentació de la Guia educativa sobre migracions que ha preparat Entre Terres, a causa de l’afectació de la docent, la Bàrbara Casas. Igualment, vam haver de buscar un fotògraf per reemplaçar el fotògraf previst per a l’activitat “Mirant l’altre”, el Christophe Sion, pel mateix motiu. La substituta va ser l’Aina Martí, que va aconseguir reflectir esplèndidament en imatges la complexitat d’una acció dirigida pel Xifré Ramos, en què, dins el marc de l’exposició del Museu Reus sobre les mirades cap a l’alteritat des de la nostra cultura, va exposar els participants a la necessitat de confrontar-se amb la diferència d’origens, cultures i creences, per arribar a l’íntima proximitat entre totes. Va ser una acció que, amb la complicitat de la Coia Domingo i el seu equip del Museu, ens va projectar a l’exterior. Va tenir lloc dijous dia 25

 

©Aina Martí

 

©Aina Martí

Les Jornades van continuar divendres 26 amb una activitat pensada per connectar les famílies i comunitats properes a Reus Refugi en unes activitats lúdiques i festives, “Joc, diversitat i acció”, coordinada per la Margarida Olivé, posava l’accent en el joc com a forma de trencar barreres i propiciar un diàleg bàsic i el desvettlament de les emocions que ens fan partícips d’un mateix projecte. També va haver-hi ocasió, és clar, per compartir un refrigeri amb accents de moltes latituds. L’activitat es va desenvolupar a l’Esplai l’Albada, les magnífiques instal·lacions que ens cedeix desinteressadament aquesta entitat i on des de fa mesos comptem amb un despatx per atendre la nostra activitat quotidiana. Va ser un altre gran èxit.

 

La jornada final, dissabte 27 de novembre, va comptar amb l’acollida hospitalària del Centre de Lectura, que ens va obrir la seva magnífica sala d’actes per a l’esdeveniment que suposava continuïtat amb el cariu tradicional de les nostres Jornades. Al matí va consistir en una xerrada a càrrec del refugiat colombià  a la nostra ciutat Óscar Socha, en diàleg amb la coordiandora de totes les Jornades,  l’Aleida López, que es va centrar en la repressió del seu Estat en els docents que, com ell, imparteixen amb molta dificultat la seva professió i vocació en les àrees rurals, enmig de la guerra creuada entre forces d’un govern pretesament democràtic i una oposició enquistada en la violència.

 

 

Si aquesta primera conferència incidia en les causes que motiven l’èxode des de zones del nostre planeta que originen els vastos moviments migratoris que tenen destí en casa nostra, la segona part va mirar d’analitzar en una taula rodona com s’està comportant la inserció ocupacional i laboral de les persones migrants al nostre país. Després d’unes dades estadístiques aportades pel moderador de la taula, l’Eduard López, es va donar pas al testimoni de tres migrants que han trobat diversos camins per aconseguir llocs de treball en molt diverses situacions, el Souleymane Barry, el Dembelé Bakari i el Baha Diarra. Van participar a continuació la Maria Elisa Puigrodon, orientadora professional de llarga experiència, i el Karim Sabni, activista, portaveu de Girona Acull i la Coordinadora Obrim Fronteres, i alhora impulsor de l’economia social des d’una empresa d’inserció.

 

Podeu seguir el desenvolupament de la jornada del matí al següent vídeo del nostre canal de YouTube, gràcies a la retransmissió que, com l’any passat, va anar a càrrec de l’empresa Reunim.cat.

 

Després del també tradicional dinar entre els diversos participants, membres de Reus Refugi, convidats i en definitiva totes les persones que s’hi van voler afegir, que vam celebrar a la Sala Santa Llúcia, a la tarda vam tornar a la sala Emili Argilada del Centre de Lectura per efectuar un acte que feia molt de temps que acariciàvem, i era un homenatge a les entitats i persones que han col·laborat en les diverses facetes de la nostra activitat en favor de les persones refugiades en els nostres tres anys llargs d’actuacions.  L’acte va ser en realitat una festa molt senzilla, amenitzada per dos dels integrants de Terra Ferma, que van engrescar la nodrida concurrència amb els seus ritmes variats i melodies contagioses. Conduït per l’Àngels Paixà, vam anar cridant a l’escenari als representants de les empreses, organitzacions, associacions, o persones individuals que vam voler situar en un escenari d’excel·lència i que són l’exemple i representació d’una gran part de la societat que ens ha ajudat i impulsat generosament. La llista és aquesta, i sens dubte no recull totes les persones que s’ho mereixerien:

 

Montse Toledo
Àlex Pallero
Kenabo
Le Bistrot
Tropi-Palms
Mas Salvat
Ecocamp Vinyols
Reserva de la Tierra
Centre de Lectura
Migracions Caritas
Colmado Baró
Fundació Privada Reddis
Reunim.cat
Christophe Sion
Antònia Farré
Francesc Cerro i Grup de Teatre Vilaplana
Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya
Agrupament Escolta i Guia Xaloc de Tarragona
Esplai Albada
Terra Ferma
Òscar Llurba
Veritas
Diagrama
Fito Luri
Treball i Formació
Tot Hidro
Acte (Cinema Cambrils)
CoopCamp
Tre Borràs
Kandi Álvarez
Xiquets de Reus
Agrupament La Mulassa
Josep Moreno
El Pòsit Cambrils
Cooperativa El Brot
Pont de Solidaritat
Forn Sistaré

 

A totes elles moltes gràcies, un cop més, amb el targetó que en alguns casos no van poder recollir en aquell moment.  És un disseny de la Laia Pellicer  a partir de diversos dibuixos d’infants de les famílies refugiades.

 

Podeu veure la retransmissió d’aquest acte final aquí.

 

Aquestes Jornades van ser realitzades gràcies a la cooperació del Centre de Lectura de Reus i de l’Ajuntament de Reus, mitjançant una subvenció de la seva regidoria delegada de Participació, Bon Govern i Serveis Generals.