Activitats

És moment de demanar #RegularitzacióXTotes

By 13th maig 2020 No Comments

 

Volem denunciar la terrible situació que estan patint les veïnes més vulnerables en aquesta crisi sanitària.  Les persones migrades que es troben en situació irregular a l’Estat espanyol, suporten el confinament i les seves conseqüències socials i econòmiques com la resta de la població, però en pitjors condicions.
La privació dels seus drets més elementals, conseqüència de no disposar de permís de residència, les col·loca en una situació d’especial vulnerabilitat. Tenen un difícil accés a l’empadronament a la nostra ciutat, tan necessari per regularitzar la seva situació a casa nostra. Aquesta invisibilitat institucional és un risc per a elles i per a tota la societat. 
Els seus treballs, quan els tenen, són inevitablement en l’economia submergida; per a elles no hi ha prohibició d’acomiadament, ni permís retribuït, ni ERTO, ni cobrament de l’atur. Moltes han perdut la feina pel confinament i no poden fer front als lloguers. Una gran quantitat de dones sense papers i sense cap contracte, les treballadores de la llar i les cures, compleixen un paper imprescindible en aquests dies en cuidar gent gran de grups de risc, fins i tot en contacte diari permanent al treballar sense cap tipus d’Equip de Protecció Individual (EPI).
Els seus escassos recursos econòmics, per la precarietat dels seus treballs, les obliguen a viure en habitacions compartides rellogades, fent impossible mantenir les distàncies de seguretat. Al mateix temps, ja que el nostre ajuntament no reconeixen el padró sense documentació, els priva del dret universal al padró. Tenim constància que al no poder pagar el lloguer, els propietaris es neguen a signar cap documentació on consti quina és la seva residència i si es suma que no disposen de cap documentació identificativa vàlida, se’ls denega sistemàticament l’empadronament.
Quan sortir de casa només és possible en condicions molt determinades, la seva por que la policia les detingui i actuï d’acord amb la seva irregularitat administrativa està completament justificada. Tot aquest seguit de circumstàncies les porten a enfrontar el possible contagi en condicions d’inferioritat i exclusió social. Els mapes que detallen l’expansió de la pandèmia demostren que la població migrant és més vulnerable a la infecció i també a la mort. Protegeix a molts, en part, la seva joventut, però l’amuntegament i la desnutrició (ens consta que els menjadors socials no poden atendre totes les peticions) pot fer estralls entre elles.
D’altra banda, les circumstàncies excepcionalment greus que vivim converteixen en ridículs molts dels requisits legals per aconseguir els papers. Qui en aquesta situació de retrocés i paralització de l’economia pot aconseguir un contracte d’un any com exigeix el Reglament de la Llei d’Estrangeria?
Si es pretén que derrotem al virus entre tota la societat només serà possible en condicions d’igualtat i de no discriminació. Aquest govern estatal que es diu progressista i valent, que es va postular per millorar les condicions de vida de tota la població i que va manifestar que no vol deixar ningú enrere, ha de fer honor a tot això.
Així, instem la vostra entitat a signar la campanya a nivell estatal #regularizaciónYA en la qual participem, com a membres de la Coordinadora Obrim Fronteres, i a fer-nos costat en les peticions que fem al govern municipal:

  1. L’empadronament immediat de totes les persones que resideixin al municipi, resolent també tots els expedients de sol·licitud pendents de resposta. Així mateix, demanem que s’elabori i publiciti un nou protocol que resolgui els problemes plantejats en la verificació de residència i d’identificació que hi pugui haver en el procés d’empadronament.
  2. També demanem que l’ajuntament, com a institució, signi en favor de la campanya #regularizaciónYA i la promogui davant les institucions autonòmiques, consell comarcal i diputació de Tarragona, les mesures encaminades a una regularització urgent i elevar davant el Govern d’Espanya la petició d’una regularització extraordinària de totes les persones que viuen al territori espanyol de forma immediata.

Davant aquesta situació tan dura, la nostra associació està actuant d’una forma assistencial enfront de les emergències que ens van sorgint, però aquest no és el nostre objectiu i mai no ho ha sigut. El nostre objectiu sempre ha sigut l’empoderament de les persones migrades.
No dubteu a contactar amb nosaltres per qualsevol pregunta que tingueu. Ho podeu fer a través del correu electrònic reusrefugi@gmail.com.